Tot 25% Extra op outletproducten!

Klik hier en ontdek hoe!

00 00 00

GROTE JANUARI SALE! [tot 74%]

Wateraerobics is leuk en zorgt voor goede lichaamsbeweging

Wateraerobics is leuk en zorgt voor goede lichaamsbeweging
Inhoudstafel

Wateraerobics is een leuke en effectieve manier om te trainen. Het is een goede alternatieve of aanvullende vorm van training in de sportschool of andere vormen van beweging. Het zorgt voor beweging van het hele lichaam en verhoogt de hartslag. Tegelijkertijd is het een trainingsvorm die zacht is voor de rug en gewrichten.

Wat is wateraerobics?

Wateraerobics is een vorm van aquagymnastiek die gericht is op cardiotraining. Het tempo is hoog met krachtige bewegingen. Je rent, springt, schopt en voert veel andere dynamische oefeningen uit in het water. Je traint zowel de spieren, de bloedsomloop als de algehele lichaamsbeweeglijkheid.

Op veel manieren is aquagymnastiek een mildere trainingsvorm dan gymnastiek op het land. Dit komt doordat je niet je eigen lichaamsgewicht draagt, omdat het lichaam wordt gedragen door de opwaartse kracht van het water. Het verlicht en verlost de rug en gewrichten. Door de waterweerstand loop je ook geen risico op krachtige of ongecontroleerde bewegingen die tot blessures kunnen leiden.

Wie kan aan wateraerobics doen?

Iedereen kan wateraerobics doen, ongeacht leeftijd of fysieke conditie. Omdat het water het lichaam draagt, is training in water geschikt voor ouderen of mensen die zwakker zijn of overgewicht hebben.

Het is ook een goede training voor degenen die graag intensief fysiek willen trainen. De training is veelzijdig en intensief, dus je zult zeker je conditie kunnen verbeteren. Omdat je weerstand ondervindt in alle richtingen vanuit het water, is het goed voor de bloedsomloop, spieren en flexibiliteit.

Als je veel wilt trainen en een trainingsprogramma met afwisselende sportactiviteiten wilt, is het een goed idee om ook watertraining erbij in te nemen. Hierdoor zorg je ervoor dat spieren en gewrichten op verschillende manieren worden belast, waardoor je overbelasting kunt voorkomen en blessures die door eenzijdige belasting ontstaan kunt vermijden.

Hoe verloopt wateraerobics?

De les begint met een warming-up. Meestal duurt de opwarming ongeveer 10 minuten met dynamische bewegingen waarbij het hele lichaam wordt gebruikt. De opwarming gebeurt altijd in ondiep water.

Na de opwarming ga je verder met het uitvoeren van wateraerobics oefeningen, die bestaan uit zeer gevarieerde bewegingen. De oefeningen worden meestal individueel uitgevoerd, maar er kunnen ook oefeningen in paren of groepen zijn.

Op sommige lessen voer je ook oefeningen uit in diep water, maar over het algemeen vindt het grootste deel van de training plaats in ondiep water. De training wordt afgesloten met stretch-oefeningen. Het strekken duurt ongeveer vijf minuten en richt zich op de grote spiergroepen.

Wateraerobics oefeningen

De oefeningen bestaan uit verschillende soorten bewegingen waarbij het hele lichaam wordt gebruikt. Het zijn bewegingen zoals rennen en springen in combinatie met andere lichaamsbewegingen zoals rotatieoefeningen, zijwaartse buigingen, achterwaartse en voorwaartse buigingen. Bijvoorbeeld sprongen maken in verschillende richtingen, trappen, knieën optillen en schaarbewegingen.

Daarnaast maak je bewegingen met armen en handen. Je kunt bijvoorbeeld met je handen water scheppen en terugslaan in het water, enzovoort. Soms worden ook handgewichten gebruikt, of je kunt een zwemplank trekken of duwen om de waterweerstand te vergroten.

Op sommige lessen worden ook spierversterkende oefeningen gebruikt. Deze vinden meestal plaats aan de rand van het zwembad, waar jij je vasthoudt aan de rand met je handen of voeten. De spiertraining omvat oefeningen voor buik, rug, armen, dijen en billen. Dit zijn oefeningen zoals beenbewegingen, squats, rug oefeningen, schouderdruk en opdrukken tegen de rand. Je kunt ook krachtige zwembewegingen en spetteroefeningen doen.

Voorbeelden van wateraerobics oefeningen:

  • Marcheren terwijl je jouw bovenlichaam draait, eerst op normaal tempo en vervolgens geleidelijk sneller.
  • Marcheren met opgeheven knieën, zo hoog mogelijk.
  • Je heft je linker knie en rechterarm op terwijl je op je rechterbeen staat. Dan spring je over naar je linkerbeen terwijl je jouw rechterarm omhoog brengt. Zo spring je afwisselend van het ene been naar het andere.
  • Zitten op een zwemplank en balans houden door de armen in het water te bewegen.
  • Onder de zwemplank duiken en deze naar je toe trekken.

KRIJG 10% KORTING

De kortingscode kan gebruikt worden bij alle nieuwe klanten op alle producten op de website, waaronder producten aanbevolen in dit artikel.

Waar wacht je nog op? Haal meer uit je tijd in en op het water!

Succes!

De methode voor wateraerobics

Meestal is een wateraerobic-programma zo ontworpen dat gedurende de hele training ongeveer dezelfde intensiteit wordt behouden. Er zijn echter enkele vormen van wateraerobics die meer op sport gericht zijn. Hier kunnen kortere periodes worden ingelast waarin oefeningen met een hogere intensiteit worden uitgevoerd.

De instructeur demonstreert alle oefeningen vanaf de rand van het zwembad, zodat iedereen ze gemakkelijk kan zien. De oefeningen worden in een langzaam tempo getoond, omdat ze niet snel in het water kunnen worden uitgevoerd. Soms kan de instructeur ook in het water springen om te helpen of te begeleiden.

Vaak wordt er gebruik gemaakt van verschillende hulpmiddelen tijdens de training. Er worden onder andere zwemplanken, ballen, gewichten en schuimcilinders gebruikt. Deze hulpmiddelen worden zowel gebruikt om de training leuker te maken als om te helpen of weerstand te bieden, afhankelijk van de aard van de oefening.

Soms worden de hulpmiddelen gebruikt voor een soort circuittraining. Hierbij wissel je tussen het gebruik van de verschillende hulpmiddelen in een bepaald tijdsinterval voordat je naar het volgende hulpmiddel gaat.

Waar kun je wateraerobics doen?

In veel zwembaden kun jij je aanmelden voor een wateraerobics-les. Als je in een kleine stad woont, moet je misschien naar een grotere stad gaan om aan een les deel te nemen. Je kunt zeker wateraerobics-lessen vinden in Amsterdam. Als je in Aarhus aan wateraerobics wilt doen, is dat ook geen probleem, net zoals je gemakkelijk lessen in Odense of andere grote steden kunt vinden.

Sommige vakantieparken en waterparken bieden ook wateraerobics, zodat je tijdens de vakantie met je familie kunt trainen.

Hoe vaak en hoe lang?

Een les op een klas duurt meestal 45 minuten. Als jij je hebt aangemeld voor een les, is er eenmaal per week training. Als je vaker wilt trainen, is het op sommige plaatsen mogelijk om je aan te melden voor meerdere lessen. Zo kun je twee of drie keer per week trainen. Velen kiezen er ook voor om training in het water te combineren met andere vormen van training op het land.

Het is een goed idee om verschillende soorten training te doen, zodat je het lichaam op verschillende manieren gebruikt. Je kunt wateraerobics combineren met allerlei andere vormen van training. Het hangt af van waar je zin in hebt en wat je wilt bereiken met de training. Over het algemeen wordt gezegd dat het goed is om minstens twee keer per week gedurende 20-30 minuten je hartslag te verhogen.

Ondiep of diep water

De meest voorkomende waterdiepte voor wateraerobics is tussen de 120 en 150 cm. Dat betekent dat je traint terwijl je tot aan je borst in het water staat. Het is belangrijk dat het water niet te laag staat. Anders is er te weinig drijfvermogen en zal de dempende werking van de waterweerstand minder zijn.

Soms worden oefeningen zowel in ondiep als diep water gecombineerd, waarbij beweging zowel boven als onderwater betrokken is. Als de training plaatsvindt in diep water, zul je drijven of watertrappelen terwijl je de oefeningen uitvoert. Zwemmen en duiken kunnen ook deel uitmaken van de training.

Over het algemeen vindt de training echter plaats in ondiep water waar je gemakkelijk kunt staan. Dus als je niet kunt zwemmen, kun jij je nog steeds aanmelden voor een les. Normaal gesproken komt je hoofd ook niet onderwater.

Je kunt dit eventueel bij de instructeur navragen voordat jij je aanmeldt als je niet kunt zwemmen of als je er niet van houdt om je hoofd onderwater te krijgen. Er is ook de mogelijkheid om een zwemgordel of zwemvleugels te gebruiken als er oefeningen in diep water zijn.

Welke uitrusting is nodig?

Er is geen speciale uitrusting nodig voor wateraerobics, maar meestal worden verschillende soorten hulpmiddelen gebruikt tijdens de training.

Vaak worden zwemgordels en zwemplanken van verschillende afmetingen gebruikt. Er worden ook langwerpige schuimrollen of -cilinders van verschillende maten gebruikt, waarop je kunt zitten of liggen, of die je in het water kunt duwen. Daarnaast kunnen speciale handschoenen die lijken op zwemvliezen worden gebruikt. Voor spierversterkende oefeningen worden vaak elastieken, banden, handgewichten en enkelgewichten gebruikt.

Er worden ook materialen zoals ballen, hoelahoepen en stepbanken gebruikt. Je kunt ook stokken gebruiken waarmee je op de bodem van het zwembad afzet, zodat je in verschillende richtingen kunt springen of draaien. Bij training in diep water wordt vaak een zwemgordel of zwemplank gebruikt.

Welke kleding is nodig?

Je draagt gewoon badkleding tijdens het beoefenen van wateraerobics. Als je oefeningen onderwater doet, kun je ook een badmuts en zwembril gebruiken. Als je niet van water in je oren houdt, of als je wordt gestoord door het lawaai in het zwembad, kun je eventueel oordopjes gebruiken.

Bovendien is het een goed idee om watersandalen of -schoenen te dragen wanneer je in het zwembad bent. Zo loop je niet het risico om uit te glijden op de natte tegels, die erg glad kunnen zijn.

Muziek voor wateraerobics

Wateraerobics-training vindt meestal plaats op muziek. De muziek is voornamelijk voor motivatie, want het is bijna onmogelijk om het ritme van de oefeningen te volgen. Door de waterweerstand ben je het grootste deel van de tijd uit de maat met de muziek.

De muziek verbetert de sfeer en zorgt voor een energiekere ervaring. Er wordt veel verschillende muziek gebruikt van verschillende genres. Veel instructeurs gebruiken populaire muziek van nu en kiezen nummers met een vrolijke en positieve sfeer. Het kan ook zijn dat ze kiezen voor oude hits uit de jaren '80 of '90. Het is aan de instructeur welke muziek er wordt gekozen, dus wateraerobics-muziek kan sterk variëren.

Voordelen en nadelen van aquarobics

Er zijn veel voordelen aan het beoefenen van aquarobics. Ten eerste is het leuk en zorgt het voor goede lichaamsbeweging, en het is zacht voor de gewrichten vanwege de waterweerstand. Het kan echter ook nadelen hebben, vooral voor degenen die niet graag het koude water in willen gaan.

Voordelen

  • Een leuke en energieke activiteit.
  • Watertraining is zacht voor de rug en gewrichten.
  • Goede conditietraining.
  • Verbetering van de bloedsomloop.
  • Verhoogt de flexibiliteit.
  • Biedt betere uithoudingsvermogen en kracht.
  • Verlicht stress en bevordert het welzijn.
  • Geschikt voor alle leeftijden en fysieke condities.

Nadelen

  • Het water kan koud aanvoelen.
  • Sommige mensen houden niet van chloorwater.
  • Als je verlegen bent, kan het ongemakkelijk zijn om van de kleedkamer naar het zwembad te lopen in badkleding.

    🎁 De gratis cadeaus van vandaag

    Je bent slecht €60 en 2 toegevoegd(e) product(en) verwijderd van een gratis Watery oordopjes 😍

    Gratis Watery oordopjes

    [GRATIS GESCHENK 1] Watery oordopjes

    Gratis anti-condens spray

    [GRATIS GESCHENK 2] Watery anti-condens spray

    Gratis waterdichte mobiele tas

    [GRATIS GESCHENK 3] Watery waterdichte mobiele tas - Storm - Zwart

    Gratis waterdichte bum bag

    [GRATIS GESCHENK 4] Watery waterdichte bum bag - Talia - Blauw

    Aanbevolen producten

    Tot 32% van de mensen kopen deze

    Sluiten
    • Zoek resultaten
    • Producten

    Zoek resultaten

      Geen resultaten voor ''

      Contacteer klantendienst

      Bel ons

      85 888 4757

      Schrijf ons

      support@watery.nl

      Openingstijden

      Ma-vr: 08-22 / za-zo: 10-22

      Chat met ons

      In de rechterhoek